SÅDAN! Mere end fjong...Der var totalt fyldt i Underværkets sal i Randers, da Bluesnight for første gang inviterede til "homecoming" med koncert mellem jul og nytår. Det store publikum var mødt op for at høre den lokale kvartet Fifi Dong, som gennem mange år har specialiseret sig i et synge og spille en kavalkade af nogle af de allerbedste sange fra Kim Larsens og Gasolin's hænder. Det blev en kæmpe succes!

Starten var rolig og melodisk med en dejlig stemning i akustisk format. Allerede her sang publikum med og viste, at de primært var børn og unge af 70'erne, født til Gasolin og vokset videre med Kim Larsen. Flertallet kunne teksterne udenad og brugte stemmerne flittigt - og godt.

Langsomt blev der sat kog under elektriciteten, og så fyrede Fifi Dong den konstant af med en dynamik og en spilleglæde, som ville have imponeret folkene bag originalmusikken. Sjældent - om nogen sinde - har der været så meget gejst som i "Sirenesangen", og sjældent har det lydt så smukt som i "Endelig jul igen".


Dygtige musikere alle fire. Forrest Peter Vildmand Kristensen, der for mange år siden blev udråbt som en klon af Kim Larsen, men som sandelig forstår at fortolke på sin egen måde med en flot stemme og stor respekt for sangenes oprindelse. Peter Vildmand er en rigtig entertainer - på den gode måde. Charmerende, nærværende og uden overdrivelser. Han spiller tonsvis af koncerter som solist - fra byfester til private sammenkomster og har et repertoire, der rækker langt ud over Gasolin. Han leverer varen i alle sammenhænge, men bedst har han det med Fifi Dong, fordi det er et band, der bare svinger og kan det der med at få musikken til at hænge sammen.

Der er et kolossalt drive i Fifi Dong's rytmegruppe. Formidabel trommeslager i Henrik Thorsen, der altid rammer rigtigt med både grooves og dynamik, og såmænd stiller sig op på tønderne og svinger stikkerne, når han mener, at musikken skal nå ekstra højder. Basguitaren betjenes af yngstemanden Daniel Nylander Andersen, som svinger så fint med Thorsen og ved, hvordan en bas på den ene side skal lægge bunden, og på den anden side føre an, når dynamikken skal forstærkes. Det fungerer blændende, og så er han en glimrende korsanger, der flot støtter Peter Vildmand.


Tommy Lui synger også fint kor, men ellers er han en historie i sig selv som en helt eminent guitarist, der skal opleves live, før man forstår hans enorme musikalitet. Sprøde klange i de sange, der kræver det, og så enormt vilde soloer i de numre, hvor Fifi Dong virkelig giver den gas. Meget stor oplevelse fra guitaristen, som til daglig med stor dygtighed betjener lydpulten hos Bluesnight, men som sagtens selv kunne stå på scenen ved hver eneste koncert og spille lige op med hvem som helst.

Jo, Fifi Dong gav deres måske allerbedste koncert - fordi de var bragende gode, og fordi lyd trods alt er bedst i en rigtig koncertsal frem for i et telt, på en ladvogn eller i et forsamlingshus. Homecoming 2022 blev en succes, som vi gentog i 2023 og måske igen i 2024. Selvom det kan blive nødvendigt at lave to koncerter.
​Tekst og foto: Kurt Helge.