Største bluesnavn i RandersMed fuldt program i otte år og impliceret i flere festivaler har musikforeningen Bluesnight Randers i sin levetid præsenteret over 150 danske og internationale blueskunstnere, men ingen så store som Mississippi-legenden John Primer, der for alvor fandt sine blues-ben, da han som 22-årig efter sin fars død flyttede med sin mor til Chicago. Primer fandt sin trøst i Chicagos bluesmiljø og har været en af de ypperste repræsentanter lige siden.

Forventningerne var store i Randers. Ikke alene har Primer et mægtigt bagkatalog og mange priser bag sig, men sandelig om han ikke også er superaktuel i 2023 med nye album og to award-nomineringer. Primer har allerede fået sin pris for livslang tjeneste indenfor blues, hvor han har været bandleader for Muddy Waters, Willie Dixon og mange andre, før han i 1995 startede sit eget The Real Deal Blues Band.

John Primer spiller Chicago-blues, som man har spillet den genre siden 60'erne, hvor elektriciteten for alvor holdt sit indtog, men han har sin egen stil, som han holder fast ved. Primer er ikke spoleret af hverken Hendrix eller andre mulige guitar-ikoner, som undervejs har skabt forandringer for den elektriske blues. Han står fast ved det udtryk, som han altid har haft, og det holder hele vejen med kendte blues-standards og numre, som han selv har skrevet gennem sin karriere, der omfatter langt over 40 album-udgivelser. Enkelte popsoul-sange var der også plads til. "Rainy Night In Georgia" var faktisk et af koncertens højdepunkter. Meget smukt leveret i en næsten 10 minutter lang udgave.

Det var en glad amerikansk musiker, der modtog publikums hyldest i Underværkets sal. Alle var tilfredse. Kun blev afslutningen af koncerten spoleret en smule, da Primer brugte syv minutter på at stemme en ny guitar. Det dæmpede stemningen en smule, men Primer kom på plads igen med den gamle guitar og sluttede af for at efterlade det indtryk, at her havde man mødt en af de få helt store nulevende amerikanere, der blev rigtig fornuftigt bakket op af rytmegruppen Lennie Media (drums) og Dave Forte (bas) samt ikke mindst en af verdens bedste mundharpespillere Steve Bell. Tekst og foto: Kurt Helge.